Człowiek jest stworzeniem towarzyskim. Bardzo miło jest spotkać się w gronie znajomych na niezobowiązującej filiżance kawy, czy herbaty. Ostatnio, z uwagi na walory lecznicze liści herbacianych, coraz bardziej popularne stają się wieczorki połączone z degustacją dobrej herbaty.
Właściwości herbaty
Odkryto, że liście herbaty zawierają sole mineralne, witaminy C, K i B2, flawonoidy, garbniki, teofilinę, teobrominę, zasady purynowe oraz olejki eteryczne, dzięki czemu, niezależnie od rodzaju (czarna, zielona, czy czerwona), każda herbata ma cenne właściwości lecznicze. Można do nich zaliczyć działanie wzmacniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Obecność teiny sprawia, że szklanka dobrej herbaty pobudza umysł skuteczniej niż filiżanka kawy. Ponadto, nie wykazuje negatywnego wpływu na serce i układ krążenia, czego nie można powiedzieć o kofeinie zawartej w kawie. Teina nie tylko aktywizuje układ nerwowy, ale również wspiera pracę jelit, ułatwiając trawienie. Ponadto, herbata neutralizuje wolne rodniki, obniża poziom cholesterolu we krwi, wykazuje działanie wzmacniające, odchudzające i oczyszczające organizm z toksyn, a nawet przeciwnowotworowe.
Niezwykłe właściwości herbat LOYD
Każda herbata LOYD wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Z całą pewnością związane jest to ze sposobem jej wytwarzania. Producent wykorzystuje oryginalne receptury i sprowadza wysokiej jakości surowce z „domu herbaty” Thompson Lloyd & Ewart. Firma Loyd oferuje kilkadziesiąt rodzajów herbat, wysoko cenionych na rynku – zarówno tych tradycyjnych, jak i owocowych i ziołowych oraz różnych mieszanek. Ich walory smakowe i zapachowe zachęcają do częstego picia tego napoju. Mówi się, że filiżanka herbaty Loyd to sposób na dobre spędzenie czasu. Ostatnio na rynku pojawiła się seria herbat w czerwonym opakowaniu.
LOYD w czerwonej odsłonie
Wszystkie produkty Loyd spełniają surowe normy jakościowe (od momentu zbioru liści, poprzez transport, aż do produkcji), jednak czerwona seria stanowi ewenement na skalę światową. Znajdziemy w niej herbaty, które otrzymały najwyższe noty kiperskie. Dzięki starannej selekcji (zazwyczaj jedna na sto prób trafia do produktu finalnego) herbaty te znacznie przewyższają smakiem i aromatem wszystkie pozostałe. Listki porcjowane są do piramidek wykonanych z biodegradowalnego, naturalnego smakowo materiału, które idealnie uwalniają ich smak i bukiet zapachów. Herbaty te posiadają certyfikat RAC, przyznawany żywności produkowanej ekologicznie. W czerwonych opakowaniach oferowane są cztery rodzaje herbaty: klasyczne wysublimowane czarne herbaty liściaste – „LOYD Black Tea Classic” oraz „LOYD Black Tea Earl Grey” (aromatyzowana dodatkowo olejkiem ze skórki bergamotowej i pomarańczy oraz płatkami bławatka), „LOYD Lemon Tea” (mieszanka czarnych herbat, wzbogacona smakiem cytryny) oraz „LOYD Citrus Tea” (kompozycja indyjskiej i indonezyjskiej czarnej herbaty liściastej, wzbogacona smakiem pomarańczy i cytryny).
Niezależnie od nastroju, herbaty Loyd stanowią miłe i zdrowe udekorowanie każdego dnia.