Jak utrzymać ciepło potraw serwowanych w lokalu gastronomicznym?

gastrosilesia - bemary grzewcze 2.jpg

Bar szybkiej obsługi, klimatyczna knajpka czy ekskluzywna restauracja – wszystkie muszą być wyposażone we właściwie wyposażone zaplecze, jeśli mają serwować smaczne posiłki. Sprzętem, którego nie może zabraknąć w kuchni są specjalne bemary pozwalające utrzymać właściwą temperaturę dań. Jak działają i dlaczego są konieczne w lokalu gastronomicznym?

Jak zachwycić restauracyjnych gości?

Otwierając lokal gastronomiczny i chcąc osiągnąć sukces w branży restauracyjnej, trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników. Istotny jest pomysł na to, jak zwrócić uwagę potencjalnego gościa. To może być oryginalna nazwa czy logo, dopracowany wystrój czy nietypowy rodzaj serwowanej kuchni.
Jeśli jednak restauracja ma cieszyć się wzięciem, klient musi wyjść z niej zadowolony. Kluczowe jest podanie mu dania, które będzie opracowane z troską o najwyższą jakość: świeże, smaczne, zachwycające smakiem i zapachem. Przede wszystkim jednak potrawa nie może być zimna, a to częsty problem w lokalach gastronomicznych.

Zawsze ciepłe posiłki, czyli dlaczego warto zainwestować w bemary grzewcze

Bemar grzewczy to podstawowe urządzenie w każdym dobrze wyposażonym lokalu gastronomicznym, od niedużej knajpki, przez restaurację, po bar szybkiej obsługi. Ten sprzęt wykorzystuje się także w hotelach, cateringu, a także w szpitalach.
Czym są bemary grzewcze? To nic innego jak urządzenie, które za sprawą pary wodnej lub wbudowanego termostatu pozwala utrzymać pożądaną temperaturę posiłku. Dostępne są bemary wolnostojące, nastawne i jezdne – każdy ma nieco inną funkcję, dzięki czemu można do swojego lokalu wybrać taki, który sprawdzi się najlepiej. Dzięki bemarom restauracja będzie serwować dania w optymalnej temperaturze, co przełoży się na zadowolenie gości i ocenę lokalu.

Na co zwracać uwagę, poszukując bemarów grzewczych?

Zakup bemarów do restauracji powinien być przemyślany. Istotne jest kilka kryteriów. Trzeba wybrać rodzaj bemaru odpowiadający funkcji i możliwościom lokalu – w restauracji sprawdzi się ten wolnostojący, w cateringu lepiej postawić na bemar jezdny. Druga sprawa to rodzaj zasilania: gazowy lub elektryczny, trzecia: przeznaczenie (dostępne są np. specjalne bemary grzewcze do zup).
Na zakupy najlepiej wybrać się do hurtowni gastronomicznej. W takim miejscu wybór będzie największy, a sprzęt sprawdzony i profesjonalny. Trzeba pamiętać, że hurtownie gastronomiczne działają dziś także online.

Bemary grzewcze dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl