Pigwa – właściwości zdrowotne i zastosowania

Pigwa jest bardzo dobrym źródłem witamy C. Jej korzystne właściwości znane były już w czasach starożytnych, kiedy uznawano ją za symbol płodności poświęcony bogini Afrodycie. Owoc żuły panny młode, żeby zapewnić sobie świeży oddech w czasie nocy poślubnej.

Pigwa – zastosowania

Owoce pigwy można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Doskonale nadają się do przygotowywania przetworów takich jak pasty owocowe, dżemy i konfitury, które podaje się jako dodatek do deserów, a także do dań mięsnych. Na bazie pigwy można również robić smaczne nalewki. Całe owoce wykorzystuje się jako odświeżacz powietrza.

Zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają pozytywny wpływ pigwy na zdrowie, przede wszystkim na działanie układu odpornościowego. W związku z dużą zawartością witaminy C wspomaga ona organizm w walce z infekcjami, przynosi efekty w przypadku przeziębień oraz przyspiesza powrót do zdrowia. Oprócz witaminy C te niepozorne, żółte owoce zwierają również wiele innych ważnych składników pokarmowych takich jak żelazo, fosfor, wapń i potas. Napar przygotowywany z nasion pigwy stosuje się do leczenia problemów z układem pokarmowych, na przykład stanów zapalnych żołądka, zgagi i refluksu. Sok z owocu w połączeniu z miodem pomaga w łagodzeniu uporczywych ataków suchego kaszlu, które mogą towarzyszyć infekcjom górnych dróg oddechowych.

Przetwory z pigwy

Pigwa znajduje wiele zastosowań w kuchni i służy do przygotowywania różnych tradycyjnych potraw. W Polsce pigwę wykorzystuje się głównie do produkcji nalewek oraz syropów. Hiszpanie stosują ten owoc do popularnego deseru w formie galaretki. Pigwę gotuje się w wodzie z dodatkiem cukru, następnie przekłada do foremki i schładza dopóki masa zastygnie. Owocową galaretkę kroi się na plastry i serwuje razem z tradycyjnym hiszpańskim serem z owczego mleka. Podobny deser serwują również Turcy, którzy gotują pigwę razem z gniazdami nasiennymi, żeby nadać jej intensywny, czerwony kolor. Gotowe danie podaje się ze śmietaną i orzechami włoskimi.

Pigwa do deserów

W kuchni sprawdzą się także konfitury przygotowane z pigwy. Nadają się one jako dodatek do wypieków, na przykład ciast drożdżowych. Bardzo dobrze smakują podane z czarną herbatą. Konfitury z tego owocu można wzbogacić o przyprawy korzenne, takie jak cynamon i imbir, które sprawią, że przetwory staną się bardziej aromatyczne. Smak konfitur z pigwy podkreślą także goździki oraz sok z cytryny. Przetwory można przechowywać w słoikach przez całą zimę i stosować w przypadku przeziębień.

[Głosów:1    Średnia:5/5]